A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége harmadik alkalommal hirdeti meg a „Fermentálj a hosszú életért!” receptversenyt. A cél az, hogy egyre többen megismerjék és alkalmazzák azt a szemléletet, miszerint az ételed lehet a gyógyszered – ha tudatosan és okosan állítod össze.
A korábbi versenyekre sok izgalmas, kreatív recept érkezett. Olyan különlegességek is helyet kaptak, mint a székelyföldi tőtike kovászolt lapiból, a fermentált kölestorta vagy az alföldi babfőzelék szelídített fermentált babból. Ezek is jól mutatják, mennyi tudás és fantázia rejlik a hagyományos, mégis újragondolt konyhában.
Miért pont fermentálás?
Manapság egyre több civilizációs betegség jelenik meg, amelyek hátterében gyakran az egészségtelen táplálkozás, a bélflóra sérülése és a szivárgó bél szindróma áll. Ezek hosszú távon gyengítik az immunrendszert és hozzájárulnak az autoimmun betegségek kialakulásához.
A fermentált ételek segíthetnek ezen: az erjesztés során lebomlanak a káros anyagok, a keletkező tejsav tartósítja az ételt, miközben jótékony baktériumok és enzimek szaporodnak el benne. Ezek támogatják a bélflóra működését, és hozzájárulnak az egészséges emésztéshez.
Várjuk a receptjeidet
Ha szívesen kísérletezel a konyhában, és van egy jó ötleted fermentált ételre vagy italra, ne tartsd magadban. Idén is megjelentetjük a legjobb recepteket egy kiadványban, a nyerteseket pedig értékes nyeremények várják: étrend-kiegészítők, szűrővizsgálatok, wellness hétvégék.
Amit tudnod kell a pályázatról:
-
Bárki jelentkezhet, aki szeretne tenni az egészségéért.
-
Egy pályázó legfeljebb 3 recepttel nevezhet.
-
A recepteket e-mailben kell elküldeni a következő címre: receptverseny@korkontrolltarsasag.hu
-
Beküldési határidő: 2025. július 31.
-
A részvétellel automatikusan és térítésmentesen hozzájárulsz ahhoz, hogy a recepted megjelenjen a versenykiadványban.
Mire figyelj?
-
A recept legyen fermentált étel vagy ital, és feleljen meg az erjesztés szabályainak.
-
Fontos, hogy az elkészített fogás illeszkedjen az egészséges táplálkozás ajánlásaihoz – erről részletes információt találsz a www.okostanyer.hu oldalon.
-
A recepthez mellékeld a hozzávalók listáját, az elkészítés menetét, valamint a felhasznált fűszerek és alapanyagok élettani hatásait is.
-
Küldj fotót is az elkészült ételről vagy italról – kép nélkül a pályázat sajnos érvénytelen.
A zsűri tagjai
-
B. Király Györgyi – kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke
-
Dr. Csicsor János – vegyészmérnök, Hymato Products Kft
-
Dr. Halmy Eszter – a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke
-
Horváth Szilárd – szerkesztő-műsorvezető, MTVA
-
Paor Lilla – főszerkesztő, Hatoscsatorna
-
Páncsity Ferenc – EM technológia szakértő
-
Szűcs Zsuzsanna – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke
Ha van egy jó fermentált recepted, ne hagyd veszni – küldd el nekünk! Lehet, hogy pont a te ötleted kerül be a legjobbak közé, és másokat is inspirálsz vele az egészségtudatos főzésre.