Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fermentálás az egészség szolgálatában – mutasd be saját recepted!

Fermentálás az egészség szolgálatában – mutasd be saját recepted!
Szeretsz új recepteket kipróbálni? Érdekel az egészséges életmód és szívesen főzöl úgy, hogy az ételeid ne csak finomak, hanem hasznosak is legyenek a szervezetednek? Akkor ezt a receptversenyt neked találták ki.

A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége harmadik alkalommal hirdeti meg a „Fermentálj a hosszú életért!” receptversenyt. A cél az, hogy egyre többen megismerjék és alkalmazzák azt a szemléletet, miszerint az ételed lehet a gyógyszered – ha tudatosan és okosan állítod össze.

A korábbi versenyekre sok izgalmas, kreatív recept érkezett. Olyan különlegességek is helyet kaptak, mint a székelyföldi tőtike kovászolt lapiból, a fermentált kölestorta vagy az alföldi babfőzelék szelídített fermentált babból. Ezek is jól mutatják, mennyi tudás és fantázia rejlik a hagyományos, mégis újragondolt konyhában.

Miért pont fermentálás?

Manapság egyre több civilizációs betegség jelenik meg, amelyek hátterében gyakran az egészségtelen táplálkozás, a bélflóra sérülése és a szivárgó bél szindróma áll. Ezek hosszú távon gyengítik az immunrendszert és hozzájárulnak az autoimmun betegségek kialakulásához.

A fermentált ételek segíthetnek ezen: az erjesztés során lebomlanak a káros anyagok, a keletkező tejsav tartósítja az ételt, miközben jótékony baktériumok és enzimek szaporodnak el benne. Ezek támogatják a bélflóra működését, és hozzájárulnak az egészséges emésztéshez.

Várjuk a receptjeidet

Ha szívesen kísérletezel a konyhában, és van egy jó ötleted fermentált ételre vagy italra, ne tartsd magadban. Idén is megjelentetjük a legjobb recepteket egy kiadványban, a nyerteseket pedig értékes nyeremények várják: étrend-kiegészítők, szűrővizsgálatok, wellness hétvégék.

Amit tudnod kell a pályázatról:

  • Bárki jelentkezhet, aki szeretne tenni az egészségéért.

  • Egy pályázó legfeljebb 3 recepttel nevezhet.

  • A recepteket e-mailben kell elküldeni a következő címre: receptverseny@korkontrolltarsasag.hu

  • Beküldési határidő: 2025. július 31.

  • A részvétellel automatikusan és térítésmentesen hozzájárulsz ahhoz, hogy a recepted megjelenjen a versenykiadványban.

Mire figyelj?

  • A recept legyen fermentált étel vagy ital, és feleljen meg az erjesztés szabályainak.

  • Fontos, hogy az elkészített fogás illeszkedjen az egészséges táplálkozás ajánlásaihoz – erről részletes információt találsz a www.okostanyer.hu oldalon.

  • A recepthez mellékeld a hozzávalók listáját, az elkészítés menetét, valamint a felhasznált fűszerek és alapanyagok élettani hatásait is.

  • Küldj fotót is az elkészült ételről vagy italról – kép nélkül a pályázat sajnos érvénytelen.

A zsűri tagjai

  • B. Király Györgyi – kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke

  • Dr. Csicsor János – vegyészmérnök, Hymato Products Kft

  • Dr. Halmy Eszter – a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke

  • Horváth Szilárd – szerkesztő-műsorvezető, MTVA

  • Paor Lilla – főszerkesztő, Hatoscsatorna

  • Páncsity Ferenc – EM technológia szakértő

  • Szűcs Zsuzsanna – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke

Ha van egy jó fermentált recepted, ne hagyd veszni – küldd el nekünk! Lehet, hogy pont a te ötleted kerül be a legjobbak közé, és másokat is inspirálsz vele az egészségtudatos főzésre.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: emésztés fermentálás

Kapcsolódó tartalmak